publikationer

Vi deler vores forskningsfund.

A Guidebook to Everyday Architecture in Greater Copenhagen

ESSAY | HUSE FOR KVINDER – KVINDENS RUM I HUSENE

I anledning af Realdania By & Bygs 20 års jubilæum fortæller Svava Riesto, Henriette Steiner og Jannie Rosenberg Bendsen med udgangspunkt i selskabets samling af bevaringsværdige arkitekttegnede bygninger, hvordan boligen og især køkkenets arkitektoniske udvikling afspejler kvindens muligheder og begrænsninger i samfundet gennem tiden.

Essayet blev bragt i jubilæumsbogen ”Realdania By & Bygs historiske ejendomme 2003 – 2023” fra 2023 og kan læses her: Realdania-essay.

A Guidebook to Everyday Architecture in Greater Copenhagen

ARTIKEL | KLIMAKRISEN KALDER PÅ, AT VI SAMMENTÆNKER BEVARING OG UDVIKLING … HELDIGVIS KAN VI STÅ PÅ SKULDRENE AF TIDLIGERE PLANLÆGGERES IDEER OG METODER

Svava Riesto, Henriette Steiner, Jannie Rosenberg Bendsen og Marie Kiersgaard Espersen fortæller, hvordan planlægger og arkitekt Anne Marie Rubin forende udvikling og bevaring i sit arbejde i 1960’erne. En tilgang, der med en eskalerende klima- og biodiversitetskrise er mere aktuel end nogensinde.
Artiklen blev bragt i Byplan Nyt 3 i september 2023 og kan læses her.

A Guidebook to Everyday Architecture in Greater Copenhagen

BOG | Ufortalte Historier – Om Kvinder, Køn og Arkitektur i Danmark

Bogen Ufortalte Historier – Om Kvinder, Køn og Arkitektur i Danmark af Jannie Rosenberg Bendsen, Svava Riesto og Henriette Steiner er nu udkommet på Strandberg Publishing.

Denne bog fortæller en ny historie om det 20. århundredes arkitektur i Danmark. For første gang får vi et samlet billede af den store betydning, kvinder har haft i perioden 1930-1980 for udviklingen af velfærdssamfundets arkitektur. Bogens fem kapitler præsenterer hidtil ufortalte historier om, hvordan arkitektur bliver til i kraft af kreative samarbejder på tværs af køn og fagligheder. Kvinder har bidraget til alt fra køkkener og bygninger til landskabsarkitektur og byplanlægning, og deres historier tydeliggør den skjulte mangfoldighed, der har formet vores bygninger, byer og landskaber. Det er nødvendigt at forstå betydningen af denne mangfoldighed, for at vi kan skabe nye måder at bo og bygge på i fremtiden i lyset af de mange kriser, vi som samfund står over for.

Bogen kan købes i boghandlere og her.

A Guidebook to Everyday Architecture in Greater Copenhagen

forskningsartikel | Creating alternatives: stories about participation, collaboration and gender in architecture, the 1960s and 70s

Ny forskningsartikel af Svava Riesto om feministiske samarbejder og alternativer til modernismens arkitektur. Artiklen er udgivet i tidsskriftet The Journal of Architecture og kan tilgås her.

A Guidebook to Everyday Architecture in Greater Copenhagen

forskningsartikel | Between passion and possession: women architects and the houses they built for family, love and work

Ny forskningsartikel af Henriette Steiner om arkitektpar, der både arbejdede og levede sammen som ægtefolk publiceret i tidsskriftet The Journal of Architecture. Artiklen kan læses her.

A Guidebook to Everyday Architecture in Greater Copenhagen

BOG | BYWOMEN - En guidebog til hverdagsarkitektur i København og omegn

Vi har udgivet en bog til at opleve arkitektur af kvinder i København og omegn. Den hedder byWomen og er udgivet af IKAROS forlag. Bogen afslører 50 kendte som ukendte bygninger og hverdagsmiljøer fra det storkøbenhavnske område tegnet af kvinder. Foruden introduktion, fotos og anekdoter indeholder bogen kort, adresser og registre, så den kan ledsage sin læser på opdagelse i hovedstadens arkitektur.

Politiken har skrevet en artikel om bogen, som du kan læse her.

Bogen kan købes i udvalgte boghandlere og online her.

SPACE. Photo: Laura Stamer

Interview | LOOKING AT THE OTHER SIDE OF HISTORY: ‘WOMEN IN ARCHITECTURE’

Looking at the other side of history – WOMEN IN ARCHITECTURE 2 (PDF)
Magasinet SPACE’s journalist Youn Yaelim har interviewet Svava Riesto om Kvinder i dansk arkitektur-projektet. Det er blevet til en artikel i SPACE’s trykte september-udgave 2022 (Nr. 658).
Artiklen hører sammen med Youn Yaelims interview med DAC’s kurator Sara Hatla, som kan læses her (PDF).

Essay- Women in Danish Architecture: A New Research Project on Gender and Practice

ARTIKEL | Arkitekturhistorien lider af kvindeglemsel, men du kan takke dem for mere, end du aner

Arkitekturhistorien lider af kvindeglemsel (PDF)
Projektledere Svava Riesto og Henriette Steiner fortæller om køkkener, Ulla Tafdrup, børneværelser og manglen på Wikipedia-artikler om kvindelige (og mandlige) bidragydere til hverdagsarkitekturen herhjemme. Artiklen blev bragt på VIDENSKAB.DK i juli 2022.

Ragna Grubb gled ud i glemslen

ARTIKEL | Ragna Grubb gled ud i glemslen, men hendes bygninger står endnu

Projektledere Svava Riesto og Henriette Steiner giver eksempler på, at kvinder i arkitekturen i Danmark i 1930’erne er mere og andet end det, mange vil tænke på som stereotypt feminine. Artiklen sætter spot på Ragna Grubb i interview med Grubbs datter. Artiklen blev bragt i Politikens serie Byens glemte kvinder i maj 2021.

Læs artiklen “Ragna Grubb gled ud i glemslen, men hendes bygninger står endnu” på Politikens hjemmeside her.

Essay- Women in Danish Architecture: A New Research Project on Gender and Practice

FEATURE | A New Research Project on Gender and Practice

A New Research Project on Gender and Practice (PDF)
Svava Riesto og Henriette Steiner diskuterer projektets ambition om at sætte spot på kvinders bidrag i forhold til at forme den danske velfærdsstats byer, rum og arkitektur – på samarbejdets betydning for arkitektur og design og inspirere mere retfærdige rumlige praksisser i fremtiden. Featuren blev bragt på Det Britisk arkitekturhistoriske selskabs (SAHGB) hjemmeside i marts 2021.

Artikel | På vej mod en mere inkluderende arkitekturhistorie

På vej mod en mere inkluderende arkitekturhistorie (PDF)
Hvor kan vi som arkitekturhistorikere lede efter historisk viden, når officielt arkivmateriale ikke er fyldestgørende? Projektledere Svava Riesto and Henriette Steiner diskuterer, hvorfor vi er nødt til at udfylde hullerne i det 20. århundredes arkitekturhistorie. Artiklen blev bragt i tidsskriftet Landskab i februar 2021.

Artikel | Plantenavne med køn

Plantenavne med køn (PDF)
”Plantenavne, hvor skøge indgår, er ofte benyttet til planter, der åbner deres kronblade om natten, hvilket man kunne associere til en kvinde, der sælger sin krop om natten.” Projektmedarbejder Frida Irving Søltoft har undersøgt, hvad køn og plantenavne har at gøre med hinanden. En hel del, viser det sig. Artiklen blev bragt i fagbladet Grønt Miljø i januar 2021.

ARTIKEL | KVINDERNE SKAL FREM I ARKITEKTURHISTORIEN

Kvinderne skal frem i arkitekturhistorien (PDF)
“I starten var de få, men de var der, og deres rolle underbelyses i arkitekturhistorien, der hylder det patriarkalske skabergeni.”
Læs med, når Søren Holgersen fra Grønt Miljø fortæller om vores projekt og løfter sløret for et par af de helt tidlige kvinder inden for landskabsarkitektur, som vi beskæftiger os med i projektet. 
Artiklen blev bragt i fagbladet Grønt Miljø i januar 2021.

ESSAY | HVOR ER KVINDERNE I DANSK ARKITEKTURHISTORIE?

Hvor er kvinderne i dansk arkitekturhistorie (PDF)
“Hvad ved vi om kvinders bidrag til og betydning for dansk arkitekturs historie i det 20. århundrede?” 
Kvinders betydning for dansk arkitektur har fået bemærkelsesværdigt lidt opmærksomhed i arkitekturforskningen og -historien. Vores forskere Jannie Rosenberg Bendsen, Svava Riesto og Henriette Steiner fortæller dig hvorfor i et essay bragt i magasinet Arkitekten i juni 2020.