Studerende undersøger fotostater fra KUB Frederiksbergs samling af have- og landskabstegninger. Foto: Frida Irving Søltoft, 2021

LÆS ARTIKLEN “Agnete Muusfeldt – Skjult i samlingen” af Tina Lund

I en kælder på Frederiksberg er der et skatkammer, kun de færreste kender til. Her plejer arkivar Tina Lund en enestående samling af fotografier, tegninger, avisudklip og planer fra landskabsarkitektur gennem 100 år. Tina Lund har udgivet en artikel til tidsskriftet REVY om sine oplevelser i arkivet.

I sin artikel til REVY “Skjult i samlingen” fortæller Tina Lund, hvordan hun udvikler det landskabsarkitekturhistoriske skatkammer på Frederiksberg, og hvorfor hun mener, at en sådan historisk samling er vigtig her i 2022. Hun spørger blandt andet sig selv, om der er en kønsbias i samlingen – en undren affødt af hendes samarbejde med vores projekt.

…Agnete Muusfeldt skjulte sig i vores samling og var med til at gøre mig mere bevidst om de ikke-synlige og ufortalte fortællinger, der kan skjule sig blandt et biblioteks mainstream-fortællinger. – citat fra artiklen

På sporet af Agnete Muusfeldt

Artiklen fokuserer på landskabsarkitekt Agnete Muusfeldt, som vi har arbejdet meget med i projektet. Blandt Jørgen Palle Schmidts arbejdstegninger kom Tina Lund på sporet af Agnete Muusfeldt:

I registranten over Jørn Palle Schmidt fandt jeg det første spor af Agnete Muusfeldt i vores samling, da hun var registreret som samarbejdspartner på et par projekter, mens hun stadig var gift med havearkitekt Erik Mygind og hed Mygind til efternavn. Og på den allersidste linje i Jørn Palle Schmidts registrant var der registreret en dias-samling og i parentes stod der ”med Agnete Muusfeldt”. Jørn Palle Schmidt og Agnete Muusfeldt havde både et professionelt samarbejde og dannede par efter hendes skilsmisse fra Erik Mygind. Så den store samling på over 2.000 dias, som vi havde registreret under Jørn Palle Schmidt, var i virkeligheden Agnete Muusfeldts fotosamling. – citat fra artiklen

Tina Lunds oplevelse i arkivet vækker genkendelse hos arkitekturhistorikere, der beskæftiger sig med arkitektoniske værker, der aldrig har fundet vej ind i officielle arkiver og ofte kun optræder i marginen af bøger om arkitekturhistorie, hvis overhovedet. Ligesom Tina Lund må vi undersøge arkiverne på nye måder med lup og tættekam for at finde spor fra bidragydere på tværs af køn, baggrund og disciplin, som den traditionelle arkitekturhistorie af forskellige årsager simpelthen har overset.

Uvurderlige samlinger

Biblioteket på Frederiksberg huser et imponerende arkiv af originale have- og landskabstegninger fra slutningen af det 20. århundrede til i dag. I arkivet findes arbejdstegninger og projekter fra berømte landskabsarkitekter som Aksel Andersen, Georg Boye, Edvard Glæsel, Jørn Palle Schmidt og få sager af blandt andre G.N. Brandt og C.Th. Sørensen. Men arkivet byder også på spændende materialer fra mindre kendte bidragsydere som Ingwer Ingwersen, Anka Rasmussen, Erna Sonne Friis, Malene Hauxner og Agnete Muusfeldt.

Vores samling af tegninger er domineret af mænd og langt de fleste henvendelser går på navne som for eksempel Edvard Glæsel og store kendte og meget synlige projekter, som fylder i den kollektive bevidsthed. Disse navne og projekter er en væsentlig del af fortællingen om have- og landskabsarkitektur og skal hverken glemmes eller udviskes, men de bør dog suppleres med fortællingerne om alle de andre, der også var der og bidrog mere stilfærdigt. – citat fra artiklen

Vores projekt arbejder med at udvide den danske arkitekturhistorie. Vi vil give plads til de mange glemte bidragydere, der har været med til at skabe Danmarks arkitekturhistoriske arv gennem det 20. århundrede. Samlinger som KUB Frederiksberg huser, er eksempler på steder, hvor kvinderne lever endnu. Går vi et spadestik dybere og søger i arkiver, som er mindre kendte af offentligheden – eller måske skjuler sig på lofter i private hjem – finder vi spor af kvindernes bidrag, skjult bag mandlige arkitekters signaturer, på spil i stregerne og linjerne, der afslører en kvindes personlige håndskrift, tegnestil eller udtydelige signatur.

Vidner, der kan fortælle os om glemte kvinders arbejde inden for arkitekturdisciplinerne, er fåtallige. Derfor er Tina Lund og Det Kongelige Biblioteks bevarelse af arkivmaterialet afgørende for at forstå, hvordan det 20. århundredes arkitektur blev til.

Tak til Det Kongelige Bibliotek og Tina Lund for at varetage dette uvurderlige arkiv.

____

Mange tak til informationsspecialist ved KUB Frederiksberg Tina Lund for at fortælle om vores forskning i REVY 1 (2022). 

REVY er et fagligt magasin, der udsender biblioteksfaglige artikler til debat og nyhedsinformation på fag- og forskningsbiblioteksområdet. Tidsskriftet udgives af Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbiblioteker og er Nordens største på sit område. Besøg REVYs hjemmeside her.